Tiga Step untuk memilih teknik printing T-shirt yang betul.

Printing Discharge

Jika anda berhasrat untuk membuat baranding sendiri, banyak peraturan dan pengetahuan yang harus anda pelajari. Jenama sendiri bukan suatu kerja yang mudah, ianya perlu gigih berusaha supa jenama yang anda bawa boleh dikenali suatu hari nanti. Banyak faktor yang harus anda jaga, seperti Quality baju, quality printing dan kena bersaing dengan designer yang sedia ada, harga juga memainkan peranan penting dalam menguasai market, tetapi kena bijak bersaing dengan penjenama yang lain,anggapla mereka lebih arif dalam industri ini berbanding anda.

Teknik printing macam mana yang ingin anda ketengahkan?
ada beberapa kaedah yang berlainan terdapat pada printig Tshirt, terpulang pada anda yang mana satu anda inginkan, ada Silkscreen printing Digital Printing dan printing bersulam.

Silkscreen Printing

Kaedah yang biasa digunakan untuk jenama T-shirt adalah percetakan screen printing. Percetakan screen printing datangnya daripada Cina pada tahun 1960-an tetapi tidak popular dibarat mahupun di Malaysia. Tekni ini menggunakan Mesh tetunan yang sangat halus yang di tegangkan menggunakan bingkai kayu atau besi, kemudian ditutupi dengan Imulsion untuk memuat naik design yang ada pada film yang berwarna gelap untuk mencetak pada Tshirt menggunakan ink Dye.
Teknik printing menggunakan screen printing sangat sesuai untuk mereka yang inginkan kos rendah.
Bagi mereka yang menjaga kuality Printing sebenarnya ada banyak lagi teknik yang lebih modern.

Digital Printing

ini adalah yang terbaik, dimana teknik percetakan ini boleh mengikut cita rasa masing-masing dengan pelbagai design yang anda suka, anggaplah seperti printer print di atas kertas A4 cuma untuk printing tshirt dikenali dengan nama Printing DTG (direct to garment)

Embroidery printing

Teknik sulaman adalah salah satu yang tertua kaedah hiasan kain. Ia terdiri daripada lembar pelbagai benang dijahit ke dalam kain itu untuk mencipta reka bentuk anda . Benang digunakan dalam pelbagai corak, panjang dan ketebalan untuk menghasilkan pelbagai kesan visual yang berbeza

Apa jenis Dye  silkscreen yang anda ingin gunakan?

Jika anda memilih pencetak yang menggunakan percetakan skrin atau kaedah percetakan digital,  Apa jenis ink yang mereka gunakan . ink  yang paling biasa ialah plastisol , waterbased , dan Discharge.

Dye plastisol adalah tekni silkscreen yang paling banyak digunakan adalah printing yang dijual di Shoping-shoping Mall ianya dalam katagori printing badget kos, cuma tak ramai yang buat sebab ianya agak komplicated sedikit. dye ini diperbuat daripada plastik , dan cantik di print pada hampir semua jenis pakaian . Dengan Dye plastisol anda boleh berasa dakwat di atas baju ( dipanggil heavyhanded dalam industri ) , dan hasilnya, sangat memuas hati (tapi di my printing2u kami tidak buat plastisol)

Waterbased Dye dibuat dengan campuran air dengan pewarna atau pigmen . Air bertindak sebagai pelarut utama untuk mengekalkan pigmen atau pewarna dalam bentuk cecair . Waterbased adalah lebih mahal sebagai proses pengeringan mengambil masa lebih lama , dan pencetak perlu bekerja lebih keras untuk mengekalkan dakwat.
Dakwat Waterbased adalah softhanded supaya anda tidak berasa dakwat pada baju , dan ia kering dalam apa-apa cara yang ia memberikan mereka bentuk ” rupa vintaj . ” dakwat Waterbased semakin meningkat dalam populariti , tetapi hanya boleh dicetak pada kain putih atau pada warna yang cerah untuk menaikan warna.

Discharge adalah dye waterbased  dicampur dengan bahan menaikan warna dan digunakan untuk mencetak di kain gelap atau pakaian berwarna . Ini peluntur warna dakwat daripada kain manakala warna pigmen akan menmpakkan warna . Dye ini hanya boleh dipakai pada 100 % kain cotton , dimana  dye boleh bertindak balas yang berbeza bergantung kepada rawatan dan pewarna , teknik ini banyak menggunakan pemanasan yang mencukupi untuk menaikan warna, yang asasnya tidak muncul sebelum dipanaskan..

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *