Spray je dah jadi baju? Spray-on kain dalam industri fesyen.

Dr Manel Torres

Di Sepanyol Dr Manel Torres (pengasas Fabrican) yang telah menghabiskan sepuluh tahun bekerja untuk membuat satu projek dan juga telah menghasilkan satu buku. Dalam projek tersebut, beliau telah menghasilkan baju melalui campuran cecair yang diperbuat daripada kapas.

Fabrican merupakan kain segera diketepikan daripada aerosol atau semburan gun. Ia membentuk bahan bukan tenunan sebaik sahaja ia bersentuhan dengan permukaan yang kukuh, termasuk kulit manusia. Manel Torres adalah membangunkan semburan-on Fabrik sebagai produk pelbagai fungsi yang adalah mudah untuk digunakan. 
Dalam spray tersebut boleh meletakkan pelbagai warna untuk menghasilkan sesuatu design. Materialnya sedap dipakai, ringan dan ianya seperti getah (campuran). Cecair tersebut boleh menghasilkan pakaian casual, pakaian renang dan topi.

Baju yang di hasilkan mudah untuk dibasuh dan tahan lama. Cara nya hanya spray ke badan seseorang untuk mendapatkan saiz yang diinginkan. Walaupun mengikut bentuk badan tapi sangat selesa kerana dia boleh ditarik seperti getah.
Konsep asal adalah untuk menggunakan © Spray-on kain dalam industri fesyen. Walau bagaimanapun, teknologi yang terbukti begitu serba boleh yang permintaan industri membawa potensi untuk hidup dalam sektor pasaran banyak. Pada mulanya berpangkalan di makmal di Imperial College London, Fabrican berpindah ke London Pusat Inovasi Bioscience.
teknologi kain semburan-on
Fabrican memberi tumpuan kepada penyelidikan dan pembangunan © kain Spray-on untuk membawa sifat-sifat revolusioner dan teknik permohonan kepada sektor pasaran baru. Sebagai sebuah syarikat inovasi teknologi, misi Fabrican adalah untuk membangunkan produk atau proses pembuatan, dengan kerjasama rakan industri yang terkemuka , yang membolehkan mereka untuk mengambil kesempatan daripada manfaat unik teknologi kain Spray-on untuk aplikasi industri atau domestik.
Untuk melihat lebih terperinci?boleh klik video di sini .
teknologi kain semburan-on
Kisah Dr Manel Torres yang ramai tidak tahu.
Dr. Manel Torres BA (Hons), MA (RCA), Ph.D (RCA), adalah pencipta teknologi kain semburan-on. Beliau adalah pengasas dan Pengarah Urusan Fabrican Ltd dan pereka fesyen yang pertama untuk mewujudkan pakaian yang segera. latar belakang eklektik dan pengalaman beliau yang membolehkan beliau untuk membahagikan masa antara menjadi seorang pelawat akademik di terkenal di dunia Imperial College London, dan meneruskan kerjayanya sebagai seorang pereka berbakat. Manel merupakan perunding kepada pelbagai bidang fesyen dan saintifik industri, dan ceramah di seluruh Eropah dan di peringkat antarabangsa.
Info : Google & Youtube

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *