Percetakan baju menggunakan teknik Silkscreen bermula dari tahun 1907

Teknik printing adalah salah satu ilmu yang dihasilkan daripada replika sesuatu bentuk, kemudia ianya akan di cetak ke satu tempat seperti, kertas, plastik dan kain. Ianya sangat meluas di negara jepun pada tahun 1907. Permintaan printing dalam kimono sangat tinggi permintaan di negara jepun saat itu, yang dikembangkan oleh Miyasaki dan Zisukeo Miros, dalam mencetak beraneka motif Kimono, ianya sedikit sebanyak mengurangkan lukisan menggunakan tangan.

Percetakan menggunakan kain halus “Silkscreen” pertamakali dibuat oleh orang eropah yang bernama Samuel Simon yang berasal dari Inggris. Teknik ini mulai diperkanal sekitar tahun 1912, dimana ketika itu pendatang daripada timur tengah mula membawa barangan  kain sutra yang halus untuk dijual di eropah, namun pada masa itu eropah belum lagi mengenali kain sutra.
Kain sutra adalah selembut-lembut kain yang pernah dicpta pada ketika itu, ianya seperti kain jaring yang halus, dimana jika bahan seperti air ianya boleh menyerap tembus sampai ke bahagian sebelah. dengan motif dye tranfer ianya sangat mudah digunakan bila corak yang ada pada kain akan turun kepada kain lain, mungkin pada ketika itu emulsion digunakan cecair yang berbentuk gam, atau ianya sudah di gunapakai dari zaman dahulu lagi.

Selepas fenomina printing menggunakan teknik silkscreen berkembang di jepun dan di eropah barulah pengkaji pada masa itu membuat mesin photocopy yang di ambil pedoman daripada silkscreen printing, kemudian berkembang lagi penciptaan mesin printing menggunakan laser.
Setiap barangan electronik yang diperbuat pada ketika ini adalah banyak diambil kira daripada teknik  tradisional, kemudian dikomersialkan menjadi  sebuah mesin yang bekerja.

kemegahan atau kemajuan yang dicapai di eropah dan negara jepun berpunca daripa kajian yang teliti tentang penciptaan sesuatu mesin, mungkin mereka dilahirkan sebagai bangsa pencipta, sedangkan orang asia tenggara hanya menikmati apa yang telah dicipta oleh barat.
maklumlah negara kita baru merdeka 60 tahun, sedangkan eropah dahpun maju dan berwawasan dari dulu lagi, memang tidak di nafikan ada sesetengah negara eropah yang dilanda perang tetapi mereka lebih bijak berbanding dengan orang kita.
Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *