Malaysia-Singapore Adakan Kajian Terperinci Projek Kereta Api Laju

Singapora 6 Mac- Malaysia dan Singapora akan membuat kajian bersama untuk melihat aspek terperinci cadangan pembinaan projek Kereta Api Laju (HSR) antara negar ini dan Kuala Lumpur.
Mentri perdagangan Antarabangsa dan Industri,Datuk Sri Mustapa Mohamad berkata,secara prinsipnya kedua-dua negara bersetuju projek tersebut penting dan menyokong kuat pelaksanaanya yang dipersetujui pemimpin kedua-dua negara.

“Peringkat seterusnya adalah membuat kajian bersama untuk melihat kepada aspek terperinci ,seperti laluan terlibat,jumlah stesen,kos teknikal,perkongsian kos Malaysia – Singapura,hal-hal teknikal ini perlu dimuktamadkan” katanya.

Mustapa berkata demikian kepada pemberita Malaysia yang mengikuti lawatan beliu kesini bagi menarik pelaburan dan mempromosikan pelancongan kenara ini di Ruffle City Convention Center,disini semalam.

Malaysia dan Singapura pada 19 Februari lalu menyatakan persetujuan bersama untuk membina sistem kereta apa laju yang menghubungkan negara ini dengan Kuala Lumpur.
Projek itu mengimbil kira reka bentuk rel kereta apai Londong-Paris Madrid -Barcelona dan Taipei-Koahsiung di Taiwan dijadual siap menjelang 2020,akan memendekkan waktu perjalanan kuala lumpur singapura kepada 90 minit sahaja.
Mengenai lawatan beliu kesini, Mustapa berkata, ia adalah susulan daripada lawatan Perdana Menteri berikutan kedudukan Singapura yang penting dari segi pasaran pelaburan dan pelancongan.

Sumber; Utusan Malaysia.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *