Industri printing t-shirt selepas GST

gst tshirt printing

T-shirt printing salah satu industri yang berkembang dimalaysia, permintaan domistik yang banyak membuatkan ianya satu perniagaan yang tidak ada titik penghujung. Dalam aspek kebutuhan T-shirt adalah no.1 yang mendapat permintaan tinggi ,disamping itu corperate uniform dan Customade mendapat tempat yang kedua.

Apa kesannya printing tshirt pada GST?. Kalau pendapat kami semua perniagaan mengalami nasib yang sama, cuma yang lainnya pada printing tshirt ianya banyak barang yang diperlukan untuk menghasilkan cetakan, salah satunya yang kena GST adalah seperti berikut

* Tshirt kosong
* Dye
* Pigment
* Kain mesh (net)
* Block
* Benang
* Maintenent mechin
* Artwork Film
* Imulsion
* dan barang-barang lain yang beli sekali sekala sahaja.

Setiap list diatas semuanya kena 6% atas nilai barang. so, disini mahu atau tidak kami selaku pengilang terpaksa manaikan harga kos printing kepada customer.
Ramai juga customer yang mengeluh tetang kenaikan harga printing, tapi kami tidak boleh berbuat apa-apa itu semuanya sudah tertakluk pada dasar negara untuk mengenakan cukai barangan keatas setiap transaksi.

Langkah untuk mengurangkan kos.
untuk mengurangkan kos kami nasihatkan kepada customer kami setiap baju yang ingin diprint biarlah simple, maksudnya kurangkan color print dan tempat print. Ini boleh mengurangkan kos sedikit sebanyak.

Jangan lupa, ingat je printing tshirt mesti ingat My PRINTING 2U.

Leave your vote

0 points
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *